fredag 16 oktober 2009

Är äktheten där?

För ungefär ett år sedan läste jag introduktionskursen i Modevetenskap på Universitetet. Det var omvälvande och riktigt kul, delvis svårt och krävande, delvis upplyftande och utvecklande. Nu mer än någonsin tidigare är det aktuellt med mode: alla känner någon som modebloggar, svenska biografer visar ivrigt Coco - livet för Chanel, varenda svensk har sett minst ett avsnitt av Project Runway, om inte en hel säsong, och tidningarna har "street fashion"-foton publicerade ialla fall en gång i veckan.

Min lunchlektyr idag bestod av DN Kultur, en tidning jag hänger mig åt dagligen, och däri en krönika om just Chanell och huruvida henne revolution verkligen återspeglas i filmerna om henne liv, är äktheten där?
Jag kom att tänka på det där med vad som är kontroversiellt i modesammanhang idag. En personlighet toppar listan: Lady Gaga.
Först viste jag inte ens vem hon var. En vän sa att hon inte gillade hennes musik alls, men jag viste inte ens hur den lät. Nu har jag hört både det ena och det andra och kan nämna ialla fall tre spektakulära kreationer hon haft på sig, därtill vart hennes artistnamn kommer ifrån. Hon sticker ut och utmanar dagen trender. Det är inte helt lätt i ett samhälle där det är okey att klä sig "hur man vill" och individualism hyllas.
Jag tycker inte att hon nödvändigtvis har den snyggaste blåsan på tidningarnas kändisskvaller-sida, men kan förstå den nyskapande designern som använder henne som musa, hon har trots allt en förmåga att inte smälta in.

Snö, te, bio och sånt

I förgår snöade det i Tumba, mig veterligen var det första snön för i år. Ska man hissa eller dissa?
Jag dissar då jag vill ha höst så länge som möjligt och en vinter som sträcker mellan december och januari, möjligen till februari - inte längre!

Efter snöfallet stack jag iväg till jobbet för att göra mig nyttigt. Efter jobbet vankades bio: vinnarbio, faktiskt! Säljtävling mellan butikerna, och vi var bäst :) Jag: "Men säg att det är en tävling, DÅ kommer jag sälja."
Vi såg Flickan som Lekte med Elden. Den var bra, kul med välarbetade actionscener även i svenska filmer, där emot är det ju lite tråkigt att man alltid har samma skådisar i samma rollen: en gång polis, alltid polis o.s.v. Och så var det ju en hel del förutsägbara detaljer, men det kanske jag inte ska gå in på om du inte har sett den... Fast generellt är jag inte så filmkritisk så all and all var det en schyst upplevelse. Trevligt med uppföljare, jag såg ju ettan på bio och hoppas se den sista filmen så också.
Där emot har jag lämnat böckerna till ett senare tillfälle, tror att det kan vara klokt att vänta ett år eller så innan man läser dem om man inte hunnit innan filmerna.

Igår gick jag på kvällshopping på Mango med kompis Therese. Schyst med kvällöppet och det fina skärpet jag hittade. Minus för att köa för att komma in i butiken! Första och sist gången för min del!
Väl inne bjöds det på Häagen-Dazs Belgian Chocolate-glass i små söta förpackningar (jag älskar Häagen-Dazs-glass!) och man fick en goodie-bag innehållandes en Damernas Världs jag redan läst (vi prenumerar på jobbet), en Loka jordgubbe/guava (inget vidare) och en Geisha chokladkaka (fest ikväll, eller?). Jag tog en extra glass med mig hem :)

Idag är planerna - för jag är ledig - att träffa vännen Mathilda på stan för en lightshopping och sedan en afternoon tea. Att jag inte kommit på tanken att gå på det tidigare, måste ju vara helt min grej! Allt jag gillar inkluderat; te, scones, marmelader, vän... Om det bara hade funnits lite ost också...!