torsdag 28 maj 2009

Utmaningen

Jag åtog mig en allmän bokutmaning, och skickar även vidare den till den som läser och känner sig manad!
Så här kommer mina svar:

1. Tre viktiga läsupplevelser under din uppväxt?
Kitty! Jag tror att jag läst nästa alla, i vilket fall hade jag en mängd sådana böcker och dessutom en kusin som samlar så jag kunde låna av henne också.
Jag lästa också en annan serie som heter Identitet X, skriven av Francis Pascal (hon som författade Tvillingarna-böckerna).
Slutligen kan jag nämna att jag hade en period då jag sökte upp och läste allt jag kunde hitta om gatubarn. Den bok som startade den fasen var Sanne gatubarn av Mecka Lind.

2. Tre viktiga serieupplevelser under din uppväxt?
Jag kan inte minnas att jag läste så mycket serier under min uppväxt (måne jag vara för ung?), däremot kollade jag en hel del på Batman som tecknad serie - och för er som känner mig - det har satt sina spår!
Annars vet jag att min äldre bror hade en hel uppsjö Kalle Anka pocket, så en del av dem har ju slunkit igenom...
Pappa har också en samling serier, nämligen Asterix och Obelix så dessa läste jag ju för en 5 år sedan, och uppskattar i hög gard.
Men helst skulle jag vilja svara att jag alltid läst böcker :)
(Mot slutet av utmaningen kom jag på att på sista tiden har jag hittat till Joanna Rubin Dranger och hennes fantastiska serier, bl.a. Fröken Livrädd och Kärleken!)

3. Romaner som överrumplat berättartekniskt på senare tid?
Jag överrumplas inte så ofta - tyvärr - men senast måste nog varit med boken Allt av Martina Lowden. Den är speciell, skriven på alla tänkbara sätt och en bok jag tror man älskar eller hatar (klyschigt nog). Det tog mig kanske 150-200 sidor - av 600 - att komma in i den, men sedan var den intressant och spännande på ett sätt ingen annan bok jag läst varit.

4. Musik eller inte när du läser?
Det beror på. På tåget när folk pratar runt omkring mig försätter jag mig i min egen värld med musiken i öronen och boken framför mig kan inget störa. Däremot hemma får det gärna var lugnt och tyst.

5. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och gillat?
Jaa... kanske någon av Edgar Alla Poe då jag inte är förtjust i skräckfilmer, men kan man verkligen dra parallellen mellan film och bok i genre-fall? Annars skulle jag kunna tänka mig att Zen och konsten att sköta en motorcykel av Robert M. Pirsig överraskar folk. Den hade jag som kurslitteratur på gymnasiet och har analyserat åtskilligt!

6. Finns det någon adaption från bok/serie till film som du ser fram emot?
Det var ju Batman skulle man kunna säga, och det har jag redan fått rätt mycket av, dock inte nog :)

7. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och ogillat?
Jag vet inte hur överraskade folk blir, men en bok jag inte är särdeles förtjust i är Moa Martinssons självbiografiska Mor gifter sig. Den skulle jag läsa i plugget, skriva recention på - vi skrev många recentioner - och lämna in. Jag läste halva, skrev och lämnade in recentionen, fick ett vg eller nått sådant och har aldrig plockat upp boken igen.

8. Vilken författare hade du velat ge en stor kram, tagit en öl med, och vem hade du velat ge stryk?
Oh! kanske att vi hade skippat stora kramen och ölen, för att jag tror en handskakning eller nigning och en kopp te varit mer på sin plats, men jag hade lätt valt Jane Austin. Hon är en fantastisk författare!
Sedan hade jag gett en känga till den där Björn Hellberg för boken Förhäxad som både jag och pappa trodde skulle vara bra - med tanke på att han är rätt vitsig irl, men icke!

På tal om...

... krokaner. Jag och Nadia var in en snabbis på Rum för Barn på Kulturhuset och kikade på Krakel Spektakel-utställningen. Så rolig! Jag kan verkligen rekommendera den om man vill ha en nostalgitripp :)